fbpx

Je bent op zoek naar een serieuze relatie, maar lijkt de ware maar niet tegen te komen. Daarnaast is jouw tijd kostbaar en wil je alleen daten als er een reële kans van slagen is. Als ambitieus en ondernemend persoon – verlangend naar een potentiële partner en gelijkgestemde – denk je er daarom aan om een relatiebemiddelingsbureau in te schakelen. Maar waar begin je dan? En vooral: waar  moet je op letten bij professionals in partner search? Ik som de belangrijkste punten voor je op.

Waar het zo’n 15 à 20 jaar geleden nog een taboe was om je partner te vinden via een datingsite, is het anno 2020 de normaalste zaak van de wereld. Er bestaan tal van apps die daarbij kunnen helpen, maar het swipen en vele – onsuccesvolle – daten kan veel tijd kosten. Bovendien zitten er veel profielen tussen die niet helemaal waarheidsgetrouw zijn. Een relatiebemiddelingsbureau kan uitkomst bieden. Op onderstaande punten kun je letten bij het kiezen van een bureau dat bij jou past:

Met wie heb je te maken?

Aangezien iemand jou gaat helpen bij het vinden van een nieuwe levenspartner, is het belangrijk om een goed beeld te hebben bij wie deze persoon is. Er bestaat in Nederland momenteel geen officieel door de overheid erkende opleiding tot relatiebemiddelingsconsulent(e). Belangrijk is daarom om te kijken naar de achtergrond van de matchmaker; let hierbij op studie- en werkervaring. Heeft hij of zij aantoonbaar verstand van matchen, relaties en coaching? Hoe zit het met mensenkennis en inlevingsvermogen? Dit kun je onder andere afleiden uit een studie (toegepaste) psychologie, personeel en arbeid, communicatie(wetenschappen) of een andere sociale en/of communicatieve studie en aanvullende opleidingen of trainingen op het gebied van coaching of (relatie)advisering. Qua werkervaring is het een teken van bekwaamheid als de matchmaker in zijn loopbaan gewerkt heeft binnen recruitment, HR, communicatie, coaching of andere banen waarbij werving & selectie, mensenkennis en gesprekstechnieken een must zijn.  De titel psycholoog is overigens niet beschermd, wat wil zeggen dat iedereen zichzelf dat stempel mag geven (tenzij een psycholoog werkt in de geestelijke gezondheidszorg en een BIG-registratie nodig heeft).

De deskundigheid in de wereld van relatiebemiddeling kan nogal uiteenlopen. Kijk daarom kritisch naar wie je inschakelt als relatiebemiddelaar; dit is immers de persoon die jou gaat helpen in de liefde. Aantoonbare professionaliteit is een must, maar minstens zo belangrijk is dat je een klik voelt en een gevoel van vertrouwen hebt of krijgt bij een koppelaar in de liefde.

Werkwijze

Als je eenmaal een goed gevoel hebt bij de betreffende matchmaker, speelt de werkwijze van het relatiebureau een grote rol. Denk hierbij aan zaken als het opstellen van jouw datingprofiel. Welke vragen worden je gesteld en wordt hierbij doorgevraagd om een zo compleet mogelijk plaatje te schetsen? Daarnaast is het goed om te weten waar jouw profiel kenbaar wordt gemaakt en hoe de relatiebemiddelaar op zoek gaat naar een potentiële match. Date gepland staan? Dan is het natuurlijk fijn als je begeleiding of coaching kunt verwachten van de matchmaker. En dan niet (alleen) de standaard tips, maar ook iemand die jou een spiegeltje kan voorhouden en je meer inzicht kan geven in jezelf en hoe je zelf en de ander over komt. Het kan natuurlijk voorkomen dat een afspraakje uiteindelijk niet geslaagd blijkt te verlopen, maar ook in dat geval is het belangrijk om te weten wat je van het ingeschakelde partner search bureau kunt verwachten.

Overeenkomst

Wees er alert op wat er precies in de overeenkomst staat en je weet waarvoor (over welke periode) je betaalt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag naar specificaties per dienst van het totale kostenplaatje. Op die manier kun je achterhalen of het relatiebemiddelingsbureau redelijke tarieven rekent voor bijvoorbeeld de inschrijving, het opstellen van een profiel en de verdere procedure van een partner search traject. Houd daarbij in gedachten dat je te allen tijde het recht hebt om de overeenkomst tussentijds te ontbinden. Het is daarbij belangrijk dat je weet welk bedrag je terugkrijgt als je – op welk moment en om welke reden dan ook – stopt met het traject. Niet alleen breng je op deze manier nog beter in kaart waar je precies voor betaalt, maar kom je er ook achter of er eventuele addertjes onder het gras zitten. Mocht je de overeenkomst ontbinden, kom je in elk geval niet voor onverwachte kosten te staan.

Keurmerk

Sommige dating bureaus geven aan dat ze aangesloten zijn bij een keurmerk, maar wat betekent dit eigenlijk? Als een onafhankelijke partij een succesvolle audit ten aanzien van de bedrijfsprocessen van een bedrijf heeft uitgevoerd, kan deze partij een keurmerk verstrekken, welke goed is voor de betrouwbaarheid van een bedrijf. Bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg voor webshops, of Top Employers voor werkgevers. Voor de Nederlandse markt van relatiebemiddelingsbureaus bestaat er geen door de overheid of een onafhankelijke partij erkend keurmerk. De Branche Vereniging Singles Keurmerk is bijvoorbeeld geen erkend keurmerk en eigenlijk niets anders dan een branchevereniging met bestuursleden benoemd uit een aantal bureaus die aangesloten zijn. Helaas zegt het dus niets over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de partij. Ga daarom af op bovenstaande punten en natuurlijk het kostenplaatje dat daaraan verbonden is.

Kosten

Wat betreft de kosten van relatiebemiddeling in Nederland is het belangrijk om te weten dat de prijzen behoorlijk uiteen kunnen lopen. De prijzen variëren van ongeveer 1.000 tot 40.000 euro. Het bedrag dat je betaalt voor partner search, hangt onder meer af van de manier waarop je gematcht wordt. Dit kan op een wat meer algemene basis, enkel verricht via feitelijke bio data als leeftijd, opleiding en interesses (vaak ook geautomatiseerd via een database) of meer inhoudelijk op wat jouw drijfveren zijn, hoe je in het leven staat en wat jou gelukkig maakt. Wil je bij een groot landelijk dating bureau met veel relatieconsulentes of een kleinschalig bureau waar matchmakers alle opdrachtgevers en kandidaten persoonlijk kennen en naast analyse hun intuïtie kunnen inzetten? Hoe intensiever en persoonlijker de search en eventuele begeleiding en coaching, hoe hoger het kostenplaatje. En dat geldt ook wanneer je op zoek bent binnen een specifieke niche, zoals bijvoorbeeld high end partner search voor singles met een topinkomen (denk aan Quote 500), waar niet bemiddeld wordt onder de 12.000 euro.

De tarieven op het gebied van partner search kunnen zoals je ziet behoorlijk uiteen lopen en daarom is het juist zo belangrijk om vooraf te bepalen naar welke hulp je op zoek bent. Weet voor welke diensten je betaalt en hoelang de overeenkomst geldt. Ga tenslotte voor kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie, want waar voor je geld én een levenspartner zijn immers de dingen waarnaar je op zoek bent.

Meer weten over mij en mijn werkwijze als matchmaker? Bezoek mijn website of neem contact met mij op en ik nodig je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Interesse in een partner search traject?

Neem vrijblijvend contact op

Wil je als kandidaat gematcht worden aan opdrachtgevers?

Schrijf je kosteloos in