fbpx

Wat is belangrijk in een relatie? Hoe houd je een goede relatie? Hoe kun je jouw relatie verbeteren en zelfs versterken? John M. Gottman is emeritus hoogleraar en heeft hier veertig jaar (empirisch) onderzoek naar gedaan. Aan de hand van zijn bestseller ‘The  seven principles for making marriage work’ zal ik in een paar blogs zijn relatie tips delen voor een gezonde, gelijkwaardige en duurzame relatie.

Wat is belangrijk in een relatie?

John M. Gottman is een Amerikaanse psycholoog en relatietherapeut, schreef meerdere bestsellers en is een veelgevraagd spreker op het gebied van liefde en relaties. Hij heeft decennialang het gedrag en de fysiologie (zoals hartslag en bloeddruk) van koppels onderzocht, waardoor hij erachter kwam welke gewoontes een relatie kunnen maken of breken. Belangrijk hierin is dat het niet alleen gaat om hoe je met conflicten of kleine onenigheden omgaat, maar vooral over hoe je betrokken voelt en in contact bent met elkaar als er geen ruzie is. Hoe versterk je vriendschap, verbinding, vertrouwen en intimiteit, zodat je samen sterker staat in moeilijke tijden? Dit is het eerste deel van een kleine serie blogs over zijn zeven principes. Zoals Gottman zelf treffend aangeeft: voor iedereen die wil dat hun relatie zijn hoogste potentieel bereikt.

1. Ken de wereld van jouw geliefde: (blijf) vragen stellen in een relatie

Ken je de dromen, doelen en zorgen van jouw lief? Waar kan ze enorm van genieten? Waar krijgt hij stress van? Wat zijn haar diepere overtuigingen? Wat is zijn grootste verlangen? Weten jullie wat de mooiste en naarste life events in elkaars leven zijn? Maar het kan ook in hele kleine, dagelijkse dingen zitten.

De kunst is om niet aan de oppervlakte te blijven, maar om de diepte in te gaan. Dus niet dat je weet wat elkaars favoriete vrijetijdsbestedingen zijn, maar als jouw wederhelft van kunst houdt weet jij wie zijn favoriete schilder is. Je weet de namen van gewaardeerde en vervelende collega’s op het kantoor van jouw significant other, omdat zij vaak over hen vertelt. Je weet wat zijn favorieten zijn als je sushi besteld. Je weet dat ze vandaag spannend vindt, omdat ze een belangrijke presentatie moet geven. Zo vertrouwd zijn met elkaars (belevings)wereld vraagt wat inspanning. Begin zo nu en dan proactief een goed gesprek met een levensvraag en neem dagelijks de tijd om naar elkaars dag te vragen.

Een goede relatie als het leven om je heen wervelt

En ben je al vijf jaar, tien jaar of langer bij elkaar en kun je alle bovengenoemde vragen beantwoorden? Ga eens op onderzoek uit tijdens een etentje of gewoon thuis met een goed glas wijn. Zijn de dromen en zorgen van jouw lief nog hetzelfde als jaren geleden of wat houdt haar nu bezig en wat is zijn nieuwe verlangen? En ja, tijdens life events als het krijgen van een baby, een nieuwe baan, ziekte of een huis verbouwen kan het lastiger zijn om elkaars wereld goed te blijven kennen. Zoals Gottman het mooi zegt: ‘Hoe meer je weet en begrijpt van elkaar, hoe makkelijker het is om in connectie te blijven als het leven om je heen wervelt’.

2. Koester en uit jouw liefde en bewondering

Welke kwaliteiten, persoonlijkheidskenmerken en acties kun je zo waarderen aan jouw partner? En laat je jouw partner dit ook weten in het momentum? Bijvoorbeeld als zij aanbiedt om je te helpen met iets in Excel? Of als hij jouw lievelingsgerecht heeft gekookt? Als zij zo haar best doet om jouw familie te leren kennen. Als hij er zo aantrekkelijk uitziet in zijn nieuwe pak? Of gewoon, laten weten dat je nog altijd zo blij bent met haar?

Gottman stelt dat het belangrijk is om jezelf simpelweg met regelmaat te herinneren aan de goede eigenschappen van de ander. Dit is altijd helpend, zelfs of juist als je op dat moment worstelt met de gebreken van jouw lief. Op deze manier blijft het bij een irritatie over het gedrag van een ander en voorkomt het een dieper groeiende verwijdering. Houd het niet alleen bij jezelf herinneren aan de kwaliteiten van jouw lief, dagelijkse bedankjes of complimentjes aan elkaar geven dragen extra bij aan jullie relatie geluk.

Positieve interacties opmerken en koesteren

Als je merkt dat herinneringen aan geluksmomenten beginnen te vervagen of zelfs te vervormen is dat een signaal dat het niet goed gaat… Uit empirisch onderzoek van Elizabeth Robinson en Gail Price blijkt dat mensen in een ongelukkige relatie slechts de helft van de positieve interacties opmerkt die daadwerkelijk hebben plaats gevonden. Zij zijn zo gericht op de onhebbelijkheden van hun partner, dat ze maar liefst vijftig procent van de positieve momenten missen.

Dus als je je afvraagt ‘Wat is belangrijk in een relatie?’, is het connectie maken door jouw liefde en bewondering te tonen en deze koesteren. Vind je het moeilijk om complimenten te maken? Lees dan in deze blog van De MatchMaker hoe je dat goed kunt doen. Het artikel is geschreven vanuit een date setting, maar is minstens zo goed toepasbaar in een relatie context.

In een eerdere blog schreef De MatchMaker al over relatie tips voor duurzame liefde. Wil jij ook gaan voor een gezonde relatie, maar ben je nog op zoek naar jouw significant other? Of kun je wel wat coaching gebruiken in de weg hiernaartoe? Neem contact op met Wendy van Voskuilen via https://dematchmaker.nl/contact/.

Interesse in een partner search traject?

Neem vrijblijvend contact op

Wil je als kandidaat gematcht worden aan opdrachtgevers?

Schrijf je kosteloos in