Hoe creëer je een gezonde, liefdevolle en gelijkwaardige relatie? Aan de hand van de bestseller ‘The seven principles of making marriage work’ van John Gottman deel ik relatie adviezen met sprekende voorbeelden en praktische tips. In deel één ging het over hoe je vertrouwd wordt en blijft met elkaars belevingswereld en waarom het goed is om jouw liefde en bewondering voor de ander te koesteren en te tonen. Deze blog is deel twee en gaat over hoe je bewust verbinding kunt blijven maken en waarom het belangrijk is in een relatie om open te staan voor beïnvloeding van jouw geliefde. Relatietips voor, zoals Gottman zelf treffend aangeeft, iedereen die wil dat hun relatie zijn hoogste potentieel bereikt.
Tip 3: Blijf in echt contact met elkaar
Zoek elkaar op in kleine, alledaagse momentjes voor affectie, wat gekkigheid of steun. Een kus op zijn schouder in het voorbijgaan. Zeggen dat je blij bent met haar. Liefdevol de draak steken met de ander. Of even een knuffel geven omdat je weet dat de ander verdriet heeft om een zieke dierbare. Het lijkt een oppervlakkige relatietip, maar niets is minder waar. Deze dagelijkse toenadering zoeken is meer belangrijk in een relatie dan bijvoorbeeld samen twee weken op vakantie naar Curaçao. Een liefdestrip kan zeker jullie relatie doen laten opleven. De kans hierop is echter groter als je een goede basis hebt en in contact bent in de dagelijkse momenten. Elkaar vinden tijdens een romantische reis is wat meer een uitdaging als je in het dagelijks leven elkaar niet opzoekt. Laat staan als je zelfs weggedraaid bent van elkaar.
Relatie sabotage
Als de ander jou opzoekt voor een klein momentje, wees je dan bewust van twee potentiële sabotage elementen. De eerste is dat je geen onverdeelde aandacht hebt voor jouw partner. Omdat je tegelijkertijd een appje aan het typen bent, jouw social media aan het scannen bent of naar Netflix kijkt. Niet heel leuk als jouw lief vertelt over een vervelend voorval op het werk, een leuke anekdote deelt, of komt met een verzoekje om hulp. Een open deur denk je, maar dit soort afleiding is echt een hardnekkige en onbewuste gewoonte van veel mensen. Ga maar eens turven bij jezelf!
En het tweede risico waarbij je van elkaar weg draait, is ongevraagd advies of meteen zelfs een oordeel te geven. ‘Ik denk dat je dat beter anders had kunnen aanpakken.’ Of ‘Relax, je bent zo gevoelig en staat je meteen op te winden over wat jouw zus zegt’.
Naar elkaar toe draaien
In plaats van verbinding creëren, bereik je hierdoor juist afstand. Het is daarom belangrijk in een relatie om bewust te zijn van je (non)-verbale communicatie. Hoe kun je met jouw communicatie zorgen dat je naar elkaar toe draait?
- Toon oprechte interesse, dus geen afleiding)
- Luister, je hebt niet voor niets twee oren en slechts één mond
- Uit jouw begrip, door bijvoorbeeld te zeggen ‘Ik zou ook teleurgesteld zijn’
- Toon affectie, zeg ‘Ik ben er voor je’ of geef een knuffel geven
- Vraag hoe je kan helpen: ‘Kan ik naast luisteren nog iets voor je doen?’
Leeglopen
Als jouw partner nogal vaak zijn negatieve gevoelens uit en een beroep doet op jouw emotionele steun, kan dit best een energielek bij jou opleveren. Bovendien heb je zelf waarschijnlijk ook het nodige aan jouw hoofd. Je zit er dus misschien niet altijd op te wachten of je pikt de signalen niet zo goed op. Heel begrijpelijk, maar dan wordt het elke keer een wegdraaimoment, want je geliefde voelt zich afgewezen. Wees je er bewust van, echt belangrijk in een relatie.
Als jij zorgen hebt, stopt de wereld en luister ik
Eén van de bevindingen uit het jarenlange onderzoek van Gottman is dat gelukkig koppels de lijfspreuk hebben: ‘Als jij angst, boosheid of verdriet hebt, stopt de wereld en luister ik’. Ik vind wel dat je hierbij grenzen mag aangeven. Om hem in een begrijpelijke sportmetafoor te duiden: als jouw favoriete voetballer bij het minste of geringste elke keer op de grond ligt, weet je niet wanneer het een schwalbe is of wanneer het echt is en er zelfs sprake is van een serieuze blessure. Durf dit te benoemen als dit jouw gevoel is, zodat de ander hier op kan letten.
Tip 4: Gelijkwaardigheid en open staan voor beïnvloeding
Houdt rekening met de mening en gevoelens van jouw partner en neem deze mee in jouw besluitvorming. In een onderzoek van Gottman bleek dat maar liefst 81% van de relaties kapot ging als bleek dat één of beide partners niet open stonden voor invloed van de ander. En hoeveel leuker is het als je jouw geliefde meeneemt in de beslissingen die je maakt.
Dit betekent natuurlijk niet dat je in alles de mening van jouw liefje hoeft te volgen. Het is eigenlijk net als bij samenwerken in andere contexten, bijvoorbeeld op het werk. Met elkaar verrijk je een creatief idee voor iets. Een uitwerking wordt beter als je input vraagt. En een beslissing wordt meer weloverwogen als je verschillende perspectieven bespreekt met elkaar. In een relatie is dat ook belangrijk.
Luister en maak een gebaar uit liefde
Hoe dan? Door te vragen wat zij zou doen in jouw situatie als volgende carrière-stap. Dat je luistert als hij zegt dat het toch echt tijd wordt om eens naar de fysio te gaan. Je had zelf stiekem ook wel door dat jouw blessure niet vanzelf over gaat. Of dat je instemt om op een doordeweekse avond een hapje te eten met zijn ouders. Ook al heb je eigenlijk geen zin om te schuiven in jouw altijd drukke werkagenda. Of bij uitzondering een keer eerder terug te komen van de heilig verklaarde derde helft met jouw hockeyteam. Zij waardeert het enorm als je erbij bent als er wat vrienden van haar langskomen. Oftewel maak af en toe een gebaar naar jouw lief. Geef de ander het gevoel dat hij of zij belangrijk is voor jou en je iets voor hem of haar over hebt.
Spiegeltje voor de man…
En nu komt er een gevoelig punt aan de orde: uit onderzoek blijkt dat mannen minder welwillend zijn om de behoefte van hun vriendin of vrouw mee te nemen in hun beslissingen. En dat ze minder openstaan voor goedbedoeld advies. Ze houden vast aan eigen principes, escaleren een dergelijke situatie eerder en nemen het risico hun relatie hierdoor te laten verslechteren. Don’t shoot the messenger. Maar vrouwen zijn niet heilig, zij kunnen net zo goed eigenwijs zijn en niet open staan voor feedback of advies. In het onderzoek van Gottman wordt helaas niets gezegd over beïnvloeding in homoseksuele relaties. Wellicht is er in biologische basis al meer gelijkwaardigheid tussen mannen of vrouwen onderling en is dit een voordeel in de relatie? Maar los van onderzoek gaat het natuurlijk om jullie eigen relatie en is het aan jullie om in de spiegel te kijken.
Wat het je oplevert
En wat maakt deze vierde relatietip nou echt waardevol? Waarom is dit zo belangrijk in een relatie? Als je open staat om te leren van de ander, voelt de ander zich gehoord, gelijkwaardig, een gewaardeerde sparring partner. De ander vindt het leuk om met je mee te denken uit liefde en voelt hierdoor dat hij of zij er toe doet voor jou. En naast liefde versterkt het de vriendschappelijke band, belangrijk voor het teamgevoel binnen een relatie. En het blijkt dat als je open staat voor de input van de ander, dat de ander bij wezenlijke en moeilijke relatie-discussies er veel minder snel met een gestrekt been in zal gaan. Je kunt de echte essentiële gesprekken hierdoor vanuit een harmonieuze en gelijkwaardige positie starten, waarbij je elkaar veel meer welwillend bent.
Bijvangst
Last but not least, je ontwikkelt je er ook nog eens als mens door. En dat kan heel simpel zijn met het leren van bepaalde vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe en wanneer je een struik of boom kunt snoeien. Hoe je jouw administratie het beste op kunt zetten. Welke wijn fantastisch combineert met een bepaald gerecht. Leuk meegenomen toch? Maar het kan nog veel waardevoller en meer interpersoonlijk. Dat je van de ander bijvoorbeeld leert hoe je over gevoelens kunt praten. Om je geen zorgen te maken over zaken die buiten jouw invloed liggen. Of over hoe je creatief kunt omgaan met iets waar je in jouw werk tegen aanloopt. Tel uit je winst.
Persoonlijke hulp
Met bovenstaande relatie adviezen hoop ik je weer met sprekende voorbeelden en praktische tips geïnspireerd te hebben over hoe je jouw relatie kunt verbeteren en versterken. Om een sterker gevoel van verbondenheid te hebben met jouw geliefde. Voor een goede, duurzame relatie.
Wil jij ook gaan voor een gezonde relatie, maar ben je nog op zoek naar jouw significant other? Of kun je wel wat coaching gebruiken in de weg hiernaartoe? Neem contact op met Wendy van Voskuilen via https://dematchmaker.nl/contact/.