fbpx

Vandaag, 1 maart, is het Nationale Complimentendag. Het leek mij een goed moment om stil te staan bij het geven – én ontvangen – van een compliment tijdens een date. Dat ligt nu misschien nog buiten je comfort zone, wij Nederlanders geven liever ‘feedback’ dan een pluim, maar toch mag het effect van een compliment tijdens een (eerste) ontmoeting niet onderschat worden. Goede complimenten verbeteren de sfeer, creëren positieve energie en zorgen ervoor dat mensen elkaar aardig vinden. Er ontstaat meer verbinding in het gesprek. Immers, complimenten zijn een vorm van erkenning en waardering. Iemand ziet je positieve eigenschappen, waardeert deze en neemt de moeite er iets over te zeggen. Dat is een krachtig gebaar, een cadeau waar geen fysiek presentje aan kan tippen.

Een win-win-win

Bovendien bouw je met een compliment aan de relatie met de ander. Juist omdat een goed compliment een gevoel van warmte en erkenning geeft, is het waarschijnlijk dat de ontvanger ook positief op jou reageert. Wel zo handig, tijdens een date ;-). En heel fijn: je doet jezelf er ook een plezier mee. Wanneer je een compliment geeft, betekent dit dat je oplettend bent op mooie en positieve dingen. Wat is er leuk aan de mensen om je heen? Wat doen ze goed? Een compliment is een antwoord op deze vragen. Hierdoor ben je bewust op zoek naar positieve dingen in je omgeving en haal je de focus van jezelf. Dat werkt weer uitstekend voor een goed humeur en om goed in het moment te zijn.. Win-win-win dus.

Goed nieuws: complimenteren kun je leren

Maar hoe geef je een goed compliment tijdens een date? Welnu, een compliment heeft een ‘zelfreinigend’ vermogen. Als het niet recht uit het hart  is, komt het bij de ontvanger niet aan – en kan het zelfs tegen je werken. Een goed compliment draait om oprechte aandacht en uitgesproken waardering. Dat zijn twee zaken die niet te koop zijn, maar degene tegenover je juist daarom diep kunnen raken. De kunst is om je compliment persoonlijk en specifiek te maken. En heel belangrijk tijdens een afspraakje: houdt een compliment puur en oprecht, zónder bijbedoelingen.

Een aantal tips voor een goed compliment tijdens een date:

  1. Kies iets concreets. Zeg niet ‘je bent altijd zo open’ maar ‘ik vind het mooi dat je dit nu met mij deelt.’
  2. Spreek (of schrijf) in de ik-vorm. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …’
  3. Geef je compliment op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan op een later moment onder vier ogen. Ik mag hopen dat dit voorbeeld niet van toepassing is bij een eerste date hi hi, maar zeker wel als je serieuzer aan het daten bent en leuke borrel- en eetafspraakjes hebt waarbij je elkaars dierbaren leert kennen.
  4. Meteen of een later moment, het kan allebei. Mooi als je in het moment iemand een compliment kunt geven. Mocht je later realiseren wat voor mooi mens je date was in een situatie, het is helemaal niet raar om op een situatie terug te komen om iemand alsnog te complimenteren. Bijvoorbeeld iets van ‘Wat lief dat je laatst aan xx vroeg hoe het nu met haar gaat, ik vind het leuk dat je zo belangstellend bent naar mijn familie/vrienden’.
  5. Last but not least: ga voor innerlijk en niet (alleen maar) voor uiterlijk of materiële zaken. Een ‘wat een mooi overhemd’, of ‘wat heb je je huis gaaf ingericht’ is leuk om terug te krijgen, maar een ‘ik vind het heel leuk dat je zo’n ondernemend type bent’, maakt waarschijnlijk meer indruk op je date en zorgt voor meer connectie. Een compliment over iemands innerlijk is uitdagender, omdat je voorbij de eerste indruk moet kijken. Focus je op hoe iemand in het leven staat, wat voor keuzes iemand maakt of positieve karaktereigenschappen.

Dankjewel

Ook niet geheel onbelangrijk: hoe neem je een compliment in ontvangst? Ook daar kunnen wij Hollanders nog wat in leren. Geeft iemand een compliment over je trui, dan zijn we snel geneigd om over de uitverkoop te beginnen. ‘Ah joh, gevonden in een hoekje in de sale.’ Maar waarom zou je je verontschuldigen of je ontvangen compliment kleiner maken dan dat de ander het bedoelt? Degene die jou een compliment geeft, bedoelt het goed. Meer niet, en zeker ook niet minder. Dus hoe neem je een compliment in ontvangst? Heel simpel: door oprecht ‘dankjewel’ te zetten. En als het een wat diepzinniger compliment is dan over je trui, kan je ook iets toevoegen in de trant van ‘dat is heel belangrijk voor me, ik vind het heel leuk dat je dat zegt’. Versterkt het gevoel van verbinding tijdens de date nog meer!

Kan ik jou helpen bij het selecteren van goed passende dates, het bespreken van tips voor de date en het reflecteren op jouw (eerste) indruk na de date? Laat het me weten en ik nodig je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Interesse in een partner search traject?

Neem vrijblijvend contact op

Wil je als kandidaat gematcht worden aan opdrachtgevers?

Schrijf je kosteloos in