fbpx

Daten is aftasten. Van voorbij de eerste indruk kijken, tot het geven van complimenten, je leert elkaar pas net kennen en dat kan voelen als Bambi op glad ijs. Wat kun je wel doen of zeggen en wat kun je beter achterwege laten…? En dan zijn er ook nog verkiezingen op komst. Oef, gevaarlijk gespreksonderwerp! Maak je politiek bespreekbaar tijdens een date, en hoe dan?  

Op 17 maart is het zo ver: dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Een spannende tijd, niet alleen voor Mark, Geert, Sigrid, Wopke, Lilian, Jesse en Lilianne. Maar ook voor singles die tijdens deze periode op date gaan. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2011 bleek dat overeenkomst in politieke ideeën bepalender is dan uiterlijke kenmerken als lengte en gewicht. Ook zou iemands persoonlijkheid er minder toe doen dan politieke standpunten. Later volgde ook Nederlands onderzoek dat hierop aansluit. De Utrechtse socioloog Hilde Coffé stelde vast dat 78 procent van de Nederlandse echtparen dezelfde politieke oriëntatie heeft: links, christelijk of rechts. Conclusie: je kunt dus maar beter weten wat voor politiek vlees je in de kuip hebt 😉 Maar hoe kaart je nou zo’n precair gespreksonderwerp aan? Je wil immers voorkomen dat je zoals Geert en Sigrid lijnrecht tegenover elkaar tettert.  

Tip 1: Onderzoek je motieven voor het onderwerp 

Wil je de verkiezingen of een politiek onderwerp aansnijden uit interesse, omdat het een actueel onderwerp is en je geïnteresseerd bent in de mening van de ander? Of hoop je degene tegenover je te kunnen overtuigen van jouw eigen standpunt? In het eerste geval: go for it. Wees vooral niet bang om je kwetsbaar op te stellen, of dat de ander kritiek op je zal hebben en je zal veroordelen. Dan is het immers juist goed om dit potentiële knelpunt tóch aan te snijden. In het tweede geval: zip itJe leert elkaar pas net kennen en dit is geen politiek debat. Dit is een date <3 

Tip 2: Is het onderwerp het waard?  

Is dit onderwerp belangrijk genoeg voor de algehele kwaliteit van de date en, op termijn, de relatie? Die keuze is aan jou, maar óók aan je date. Realiseer je dat de ander heel anders kan denken over hoe gevoelig het onderwerp ligt. Een manier om dit te peilen is om het gesprek te beginnen met een iets-verder-van-je-bed-show zoals: ‘Wat vond je van de Amerikaanse verkiezingen?’ En misschien zit je date niet te wachten op het zoveelste gesprek over hoe de corona-crisis nou het beste te bezweren is, hij of zij wil jou gewoon graag leren kennen.  

Tip 3: Don’t push it 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich door de ander onder druk gezet voelen om ergens over te praten daardoor minder tevreden zijn over een date, of zelfs met hun relatie. De kunst is dus om aan te voelen of iemand politiek een prima onderwerp vindt om over te praten. Zo niet, dan niet pushen om het er toch over te hebben. Dat geldt overigens ook voor andere onderwerpen als politiek: als beide partijen het erover eens zijn dat een onderwerp al dan niet interessant is om te bespreken, tast het ook de relatie niet aan.  

Tip 4: Luister 

Wees tactvol, toon respect, stel open vragen, doe geen aannames en vraag waarom een bepaald politiek thema voor de ander belangrijk is. Laat merken dat je om de mening van de ander geeft, dat je nieuwsgierig bent naar waarom vraagstukken ten aanzien van milieu of migratie wat met de ander doet en hoe iemand in zijn dagelijks leven zijn standpunten leeft. Je date zal het waarderen als je hem of haar de ruimte geeft en er actief geluisterd wordt.  

Tip 5: Er mag gelachen worden  

Een gesprek over politiek heeft al snel een serieuze toon, maar er mag ook best gelachen worden. Gebruik waar mogelijk milde humor – dat kan de zwaarte van het gesprek verlichten en een mooie uitlaatklep zijn voor vervelende gevoelens. Of maak het lekker gek en vraag bijvoorbeeld met welke politicus de ander op date zou willen en waarom. Of misschien ben je een tweede Elise Schaap en kun je heel goed een politicus imiteren.   

Tip 6: Praat vanuit je eigen bezorgdheid 

Wat maakt dat een bepaald thema jou aan het hart gaat? Welk onderwerp vind je boeiend en waar heb je een mening over? Ben je werkzaam als verpleegkundige, medisch specialist, inkoper of bestuurder in een ziekenhuis? Studeert je zoon of ken je een gedupeerde van de kindertoeslagaffaire? Of misschien ben je al even gescheiden en staan de herinneringen aan je zoektocht naar een nieuwe woning nog vers in je geheugen gegrift. Dan voel je je toch (extra) betrokken bij de aanpak van de corona-crisis, de issues in het onderwijs, het reorganiseren van de belastingdienst of de oplossingen voor de overspannen woningmarkt. Als je vanuit jouw eigen context jouw mening deelt op een volwassen, genuanceerde (ergo niet te fanatieke) manier, kan de ander zich in jouw standpunt verplaatsen.  

Tip 7: Niet bluffen

Ga niet stellig zijn over thema’s waar je eigenlijk niet veel van weet of een gevoel bij hebt, omdat je het idee hebt dat je anders minder intellectueel overkomt. Durf gewoon te zeggen dat je je in een bepaald onderwerp niet zo hebt verdiept, dat je het best complex vindt of dat je er onvoldoende van af weet om te zeggen wat de beste oplossing is voor een maatschappelijk probleem.   

Kan ik jou helpen bij het selecteren van goed passende dates, het bespreken van tips voor de date en het reflecteren op jouw indruk na de date? Laat het me weten en ik nodig je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Interesse in een partner search traject?

Neem vrijblijvend contact op

Wil je als kandidaat gematcht worden aan opdrachtgevers?

Schrijf je kosteloos in