Je hebt er een aantal dates op zitten en begint de ander steeds leuker te vinden. De gesprekken verlopen soepel, jullie kunnen enorm met elkaar lachen en – niet geheel onbelangrijk – de aantrekkingskracht is er. Maar wanneer kun je spreken van iets serieus? Hoelang duurt het gemiddeld van date naar relatie? Experts laten hun licht erover schijnen.
Van leuk (online) contact tot een gezellige date en uiteindelijk vlinders in je buik. Op zoek gaan naar de liefde is natuurlijk onwijs leuk als de klik er van beide kanten is. En het wordt alleen maar fijner wanneer je echt je levenspartner in iemand gaat zien. Toch kan het ook een hoop vragen met zich meebrengen. Want wanneer stel je iemand voor aan je vrienden? Wanneer is de tijd ‘rijp’ om je (potentiële) partner voor het eerst mee te nemen naar je ouders? Oftewel: wanneer wordt daten serieus?
Vooropgesteld: in dit artikel laten we ons leiden door onderzoek, maar dat wil niet zeggen dat het ook het enige juiste is. Belangrijk is dat je je eigen tempo (en dat van je potentiële partner) aanhoudt en vooral niets overhaast. Als iets goed voelt, voelt het goed. Zo niet, dan wachten jullie nog even. Alles op zijn tijd.
Wanneer wordt daten serieus?
Hoe dan ook kan het best nuttig zijn om te weten hoelang het gemiddeld duurt van daten tot een serieuze relatie, al is het om alleen maar je nieuwsgierigheid tevreden te stellen. Merk je dat je een klik hebt met iemand na een geslaagde date? Dan kan dat na nog een aantal afspraakjes omslaan in verliefdheid. Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel ‘houden van’ steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Wanneer is het ‘oké’ om bepaalde stappen te nemen?
Wanneer dat moment daar is, kun je meten aan bepaalde mijlpalen die je behaalt binnen een relatie. Het moment waarop je je partner voorstelt aan je naasten, bijvoorbeeld. Dan wil je natuurlijk eerst zeker zijn van je zaak. Wanneer dit precies is, verschilt per persoon en relatie, maar waarschijnlijk ben je ook wel benieuwd hoe dit in een gemiddelde relatie eraan toegaat.
Om te ontdekken hoelang het duurt voordat verschillende mijlpalen worden bereikt in een relatie, schakelde het Britse bedrijf Provident duizenden koppels in. Wanneer deelden zij voor het eerst hun Netflix-wachtwoord met elkaar, na hoeveel tijd ontmoetten ze elkaars ouders en hoe zit het met gezinsuitbreiding? De uitkomsten – vermeld in maanden vanaf de eerste date – van het onderzoek lees je hieronder.
-
Elkaars vrienden ontmoeten
Als je iemand ontmoet hebt waar je misschien wel de rest van je leven mee wilt delen, hecht je waarschijnlijk veel waarde aan wat je vrienden van die persoon vinden. Wie kent jou immers beter dan zij? Na de nodige dates zijn we er dan ook als eerst klaar voor om elkaars vrienden te ontmoeten. Dit gebeurt gemiddeld gezien na 2,5 maand. Noem het wellicht zelfs een eerste keuring, om te zien hoe jouw potentiële partner op sociaal gebied is en of er een klik is met jouw dierbaren.
-
Geen make-up dragen in het bijzijn van de partner
Voor een eerste date wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. De eerste indruk blijft immers altijd hangen en is daarom ontzettend belangrijk. Van een leuke outfit tot een gestylede coupe, een lekker geurtje en een likje mascara: zowel mannen als vrouwen trekken er alles voor uit de kast. Maar wanneer durven we elkaar zónder al die poespas onder ogen te komen? Volgens het onderzoek dragen vrouwen gemiddeld na 2,9 maanden niet altijd make-up meer in het bijzijn van hun partner. Op een bepaald punt in je leven is de kans echter groot dat je het wat sneller los kunt laten en da’s natuurlijk alleen maar goed.
-
Elkaars ouders ontmoeten
Na het ontmoeten van elkaars vrienden, is het tijd om een stapje verder te gaan: elkaars ouders ontmoeten. Gemiddeld gebeurt dit na 3,6 maanden, maar dit zal nogal uiteen lopen per koppel. Zeker als je kinderen hebt, zie je vaak dat er behoorlijk langer gewacht wordt met het voorstellen aan de kinderen zelf, maar ook aan elkaars ouders. Wacht tot het moment tot jij er klaar voor bent en zeker bent van je zaak, al gaan hier maanden overheen.
-
Stoppen met scheren (zowel mannen als vrouwen)
Gladgeschoren benen, een getrimde baard: aan het begin van de datingfase houden vrouwen en mannen dit graag nog allemaal netjes bij. En dan zal je het misschien nog niet denken, maar er kómt een moment dat het scheermesje of –apparaat links gelaten wordt. Na zo’n 4,5 maanden zou dat moment aanbreken. Geestig dat men hier gemiddeld langer mee wacht, dan met het ontmoeten van elkaars ouders ha ha.
-
Scheetjes laten in het bijzijn van de partner
Naarmate jullie daten en een relatie met elkaar krijgen, leren jullie elkaar natuurlijk steeds beter kennen. Grote kans dat je je ook steeds comfortabeler voelt bij de ander. Waar je sommige – misschien gekke – gewoontes liever voor jezelf houdt, komen deze op een gegeven moment toch steeds meer aan het licht. Scheetjes laten in het bijzijn van de ander haalde je waarschijnlijk in de beginfase niet eens in je hoofd, terwijl na gemiddeld 5 maanden er wel eens eentje uitfloept.
-
Delen van wachtwoorden
Als partners heb je geen geheimen voor elkaar, maar om nou meteen je wachtwoorden rond te bazuinen… dat doe je nou ook weer niet. Volgens de enquête van Provident delen we na ruim een halfjaar ons eerste password met elkaar, namelijk dat van Netflix. Daarna vertellen we de toegangscode van onze telefoon (na 7,2 maanden), het wachtwoord van onze laptop (na 7,4 maanden) en die van onze sociale media (na 7,7 maanden). Daarna volgt pas het wachtwoord om toegang te krijgen tot iemands mail (na 8,6 maanden). Met het delen van onze inloggegevens voor internetbankieren wachten we gemiddeld het langst, zo’n 9 maanden. Niet verkeerd om daar het langst mee te wachten; je weet immers maar nooit. En de vraag is of je überhaupt wel alle wachtwoorden moet delen. Er zijn genoeg mensen die de inloggegevens van telefoon, laptop, social media of bankrekening niet delen als er geen praktische reden voorbij komt.
-
Samenwonen
Afhankelijk van omstandigheden, kunnen dingen in een soort stroomversnelling terecht komen en trek je misschien na een paar maanden al bij elkaar in. Want jullie woonden ver uit elkaar, één van jullie moest zijn gehuurde woning uit of jullie gevoel is zo goed en je hebt geen belemmeringen, waardoor je er meteen voor gaat. Óf je bent juist een stuk voorzichtiger en wacht liever, zeker als je kinderen hebt. Gemiddeld gezien gaan stellen na 18,4 maanden samenwonen, wat neerkomt op ongeveer 1,5 jaar.
-
Openen van een gezamenlijke bankrekening
Boodschappen, vaste lasten, samen leuke dingen doen: na een paar maanden samenwonen komen stellen er vaak achter dat het handig is om een gezamenlijke rekening te openen. Dit is dan ook de volgende stap in de relatie en gebeurt na zo’n 22,7 maanden na de eerste date.
-
Een huisdier erbij
Huisje, boompje… beestje! Zijn jullie beiden dierenvrienden? Dan is de kans groot dat jullie er wel eentje in huis nemen wanneer jullie eenmaal gesetteld zijn. Zo’n 23,4 maanden na de eerste date zouden stellen er gemiddeld klaar voor zijn. Of misschien is het al wel vanaf het moment dat jullie bij elkaar intrekken, omdat een van jullie al een hond of kat heeft.
-
Een huis kopen
Samen een eerste huis kopen? Dat doen stellen gemiddeld 27,4 maanden na het eerste afspraakje. Als een van jullie al een koophuis heeft, is de keuze waarschijnlijk gauw gemaakt: dáár gaan jullie wonen met z’n tweetjes of als (samengesteld) gezin. Maar ook vaak daarna is er de behoefte om samen een nieuw huis te kopen
-
Een eerste kindje
Misschien ben je wel helemaal niet (meer) toe aan kinderen, maar áls het ervan komt bij stellen, gebeurt dit gemiddeld na 30 maanden. Dit komt neer op 2,5 jaar.
Gaat het niet helemaal vanzelf van date naar relatie? Merk je dat jij en je date totaal niet op één lijn liggen en hij/zij continu alles blijft uitstellen? Dan kan dat misschien één van de signalen zijn dat jouw date minder into jou is dan andersom.
Bij De Matchmaker helpen we je niet alleen bij het vinden van een levenspartner, maar helpen we je ook op het gebied van daten en hoe je ermee om kunt gaan wanneer een contact serieuzer wordt. Neem contact met mij op en ik nodig je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.