fbpx

De laatste aflevering van B&B Vol Liefde was afgelopen vrijdag een feit. Het televisieprogramma was een regelrechte kijkcijfer hit met ruim een miljoen kijkers per aflevering. De formule is dan ook goed: denk aan “Ik vertrek” in combinatie met “Boer zoekt vrouw”. Acht single B&B eigenaren verspreid over Europa gingen op zoek naar de liefde. In deze blog deel ik de zeven liefdeslessen uit B&B Vol Liefde.

Intensieve manier van daten

Allereerst; realiseer je je hoe supermoedig het is van de kandidaten om zo op TV hun leven in het buitenland en hun zoektocht naar liefde te laten zien. In korte tijd komen er, afhankelijk van de voorselectie van de B&B eigenaren, drie tot zes potentiële partners langs. Ze proberen iedereen goed te leren kennen, maar vaak zijn er meerdere kandidaten tegelijkertijd 24/7 aanwezig. Bovendien draait het runnen van de B&B gewoon door. Dat is wel even wat anders dan een losse date night met onverdeelde aandacht voor één persoon. Waarbij je jouw werk en dagelijkse beslommeringen letterlijk en figuurlijk achter je kunt laten. En dan heb je dus ook nog een camera op je neus. Oftewel een flinke pressurecooker.

We kunnen alleen waarnemen wat we zien

Maar goed, welke liefdeslessen kunnen we halen uit deze acht zoektochten naar liefde? Waarbij het overigens makkelijk oordelen is vanaf de bank… Wij zien natuurlijk alleen wat geknipt en geplakt is en de werkelijkheid is ongetwijfeld een stuk genuanceerder dan alleen maar haantjesgedrag of woede-uitbarstingen van sommige deelnemers. Alle B&B eigenaren en kandidaten zijn mooie mensen. Gedragingen vanuit jaloezie, pijn, hoop, enthousiasme of welke emotie dan ook zijn menselijk en verklaarbaar. Geen oordeel dus, wel wat we ervan kunnen leren. Wat kan helpend of saboterend zijn voor jezelf en de verbinding met de ander? 

1. Pas op met vroegtijdige liefdesverklaringen

Het gebeurt zelden, maar het bestaat zeker: dat je meteen verliefd wordt op iemand bij een eerste ontmoeting. Menno is vanaf dag één zeer te spreken over Natascha en schuift dit niet onder stoelen of banken. Natascha laat op haar beurt weten dat ze wel houdt van een beetje jagen, iemand zijn hart veroveren. Martijn was misschien zelfs wel meteen verliefd op Fenna naar aanleiding van haar introductiefilmpje.

Binnen 24 uur na aankomst verklaart hij al zijn liefde aan haar. En dan ook nog eens op bijzondere wijze. Hij zit samen met Suus en Fenna bij een vuurtje en vertelt aan Suus dat hij verliefd is op Fenna. Fenna wist dit nog niet en hoort dit met grote verbazing aan. En vervolgens worden meteen ouders en broer erbij geroepen en volgt er nog een keer een liefdesverklaring afgetopt met overrompelend welkom-in-de-familie-geknuffel.  

Heel mooi en open vanuit hun gevoel, maar verplaats je ook in de ander en hoe het bij de ander overkomt. Vanuit jouw eigen roze bubbel is het een mooi idee dat je eerlijk en open bent over de emoties die hoog bij je zitten. Maar realiseer je wel wat het uiten van jouw emotie voor (averechts) schrikeffect kunnen hebben.

2. Laat je niet leiden door angst

Makkelijke tip, maar o zo moeilijk om in de praktijk aan vast te houden. Astrid en Denise zijn zuinig op hun hart en laten de mannen niet snel dichtbij komen. Denise deelt heel ontwapenend dat ze in het verleden gekwetst is. Astrid wil vooral handelen vanuit het belang van haar kinderen. Ze realiseert zich op een gegeven moment dat 90% van haar hart vol is met haar kinderen. Hans in Italië lijkt ook bang te zijn, maar dan juist om alleen te blijven. Hij stort zich dan ook meteen vol overgave in de kennismaking met elke nieuw gearriveerde dame. Om binnen no time heel teleurgesteld te zijn. Hij spreekt zijn angst ook uit: een B&B vol leegte in plaats van een B&B vol liefde.

Als je niet eerst opruimt wat er nog is (wat iets anders is dan verstoppen!), kun je niet verder. Heb je gezien hoe elke kandidaat op zijn eigen manier dit terug probeerde te geven aan Hans? Mooi hoe de laatste kandidate, Denise, de juiste toon bij Hans raakt (dit is voor iedereen verschillend!). Hij realiseert zich dat er werk aan de winkel is. Zowel praktisch al geestelijk. Het vraagt moed om meteen de koe bij de horens te vatten, doet Hans goed. En prachtig simpel hoe de vriendin van Astrid haar teruggeeft dat 10% in haar hart voor een man wel erg weinig is. Hopelijk heeft Denise ook iemand die niet alleen met haar meepraat. Die haar laat zien dat je alleen verder kunt als je durft te geloven dat iemand oprechte intenties heeft. Knap overigens hoe ze daarna zichzelf zo snel herpakt en connectie met Sven maakt.

3. Timing is everything

Het is toch goed om issues altijd meteen bespreekbaar te maken? Nou, soms is het verstandig om jouw emoties even in bedwang te houden. Denk aan Denise die bij het afscheid, staand bij de deur, met moeders ernaast, opeens aan Dave vraagt wat hij nou echt kwam doen bij haar en of niet alles nep was wat hij deed en zei. Of aan Martijn die kandidaat nummer zes, Linda, meteen bij aankomst vertelt dat hij al verliefd is op Fenna.

Al zit de emotie jou hoog, bedenk wat je met het uiten van jouw emotie in het momentum wil bereiken. Is dat een moeilijk gesprek waarbij je vraagtekens wilt uiten ten aanzien van iemand zijn intenties en integriteit? Zorg dan dat je rustig zit, niemand weg hoeft en zonder vers afgewezen schoonmoeder. Probeer jouw vraagstelling niet verwijtend te laten zijn, maar vertel kwetsbaar hoe jij je voelt.

Martijn zijn behoefte aan eerlijkheid is hem te prijzen, maar iemand ’s avonds na een lange reis deze boodschap te geven is niet zo handig. Dit kan ook de volgende dag na het ontbijt, zonder dat het een enorm uitstel van executie is. O en Martijn, nog over de timing van jouw liefdesverklaring bij liefdesles 1: wil je iemand laten weten dat je haar heel leuk vindt, ondanks dat het nog zo ontzettend pril is? Zeg dat tijdens een fijn 1-op-1 moment tegen de persoon in kwestie. En overleg hoe en wat je wilt delen met anderen als de situatie daar naar jouw idee echt om vraagt 

4. Excuses zijn nooit te laat

Huh, deze blog ging toch over datingtips? Jazeker, juist binnen daten kun je een onhandige of vervelende indruk achterlaten. Denk aan Hans in Frankrijk die na het vertrek van Annemarie tegen Petra zegt dat hij zich Remi voelt. In eerste instantie had hij niet door dat hij haar gekwetst had. Later zocht hij wel toenadering toen hij zag dat ze van streek was. En Petra nam ook haar verantwoordelijkheid door zich duidelijk uit te spreken. Waardoor Hans zijn misinterpretatie dat ze Annemarie zou missen recht kon zetten.

En wie schrok er niet van hoe heftig Astrid tegen Harm-Jan uitviel over haar grenzen? Hoe dapper dat Astrid bij het terugzien van de opnames in een videoboodschap laat weten geschrokken te zijn van de beelden. Dat ze zich nu realiseert hoe Harm-Jan de aanvaring heeft ervaren en haar oprechte excuses aan hem aanbiedt. Echt top van Astrid, want excuses zijn nooit te laat. Overigens zijn complimenten ook nooit te laat om te geven. Zie één van de tips in mijn blog over hoe je complimenten geeft. Als je in het moment niet de juiste woorden hebt of je pas later iets realiseert, benoem dit alsnog. Onuitgesproken excuses of complimenten zijn eeuwig zonde, herstel of versterk de connectie door ergens op terug te komen!

5. Haantjesgedrag werkt averechts

We hebben allemaal gezien hoe Tjerk Ben ‘complimenteert’ met zijn C&A blouse en het over ‘OSM’ heeft. Ted zegt in niet mis te verstane taal tegen Tjerk dat hij niet zo onaardig moet doen. Anders stuurt ze hem naar huis. En het testosterongehalte van de mannen bij Denise was goed te zien met opmerkingen over de bescheiden lengte van Dave. Denise geeft op duidelijke en nette manier aan dat dat niet haar soort humor is om grapjes te maken ten koste van anderen.  

Ik vind het fascinerend hoe mannen haantjesgedrag laten zien. Andere mannen afvallen, omdat in de gunst te komen bij een vrouw, terwijl geen enkele vrouw dit aantrekkelijk vindt. Is het een soort oerinstinct waar ze geen controle over hebben? Niet doen beste mannen! Geldt natuurlijk ook voor vrouwen. Best een afknapper als vrouwen zich gedragen alsof ze met elkaar in een krabbenmand zitten. Hier trouwens ook een shout-out naar de mannen die de feedback ter harte hebben genomen, mooi om te zien.

6. Laat je warmte en kwetsbaarheid zien

Op de beelden zien we bij Ted een hoog gehalte van ‘Ik heb mijn leven op de rit, ik weet wat ik wil, eens even kijken wat voor vlees ik in de kuip heb, ratatatata’. Oftewel een wandelend hoofd; rationeel, praktisch, adrem en punctueel. Superhandig voor het runnen van de B&B. En zeker ook begrijpelijk gezien haar dates niet echt lijken te helpen bij alle drukte in haar B&B. Maar het helpt niet mee in connectie maken. Tjerk benoemt het ook: ik vind haar leuk als ze relaxed is en zou graag zien dat ze iets meer warmte zou tonen.

Daarnaast hebben we de ietwat excentrieke en niet onknappe Hans die laat zien hoe hij als god in Frankrijk leeft. Ogenschijnlijk zorgeloos geniet hij van alles wat hij mooi vindt in het leven: met paarden werken, toeren op de motor, borrelen met vrienden, gitaar spelen in een rockband, uitslapen op werkdagen. Ik vraag me bijna af waarom hij behoefte aan een relatie heeft en dat is precies mijn advies aan hem. Durf uit te spreken wat je verlangt in een vrouw en in een relatie. Durft jouw kwetsbaarheden te laten zien. Want je hebt het zo verdomd goed voor elkaar dat dat de ander een ongeïnteresseerde of onverschillige indruk kan geven. Wel echt goed trouwens dat hij zegt dat hij wil sparren en open staat voor nieuwe ideeën in plaats van ‘zo doe ik het al 20 jaar’. Maar zeg er nou gewoon achteraan dat je een soulmate zoekt die op eenzelfde manier in het leven staat. Dat je warmte en een diepe verbinding zoekt.

7. Don’t judge a book by its cover

En Richard dan? Deze ruwe bolster met superblanke pit lijkt alle bovenstaande tips al eigen gemaakt te hebben. Zijn liefde en genegenheid voor Simone groeide stukje bij beetje. Hoewel zij in eerste instantie qua uiterlijk niet zijn type is, staat hij oprecht open om haar te leren kennen. Nu vindt hij haar mooi van binnen en van buiten. Eyeopener lieve mensen!! Hij heeft het hart op de tong en is ook wel een druk haantje. Kun je van alles van vinden. Maar met zijn gevoel voor humor, het durven laten zien van warmte en kwetsbaarheid maakt hij wel connectie. En hoewel hij ook zijn rugzak in het leven heeft, laat hij zich niet belemmeren en staat zijn hart open voor liefde. Prachtig hoe zijn liefde voor zijn overleden vrouw en zijn prille liefde voor Simone elkaar totaal niet schuren. Is Richard perfect? Nee hoor, dat zegt hij zelf ook en dat hoeft helemaal niet.   

Liefdeslessen uit B&B Vol Liefde toepassen?

Kun je zelf nog wel wat hulp gebruiken bij het toepassen van de liefdeslessen uit B&B Vol Liefde, maar liever niet op TV? Vind je het wel een fijn idee als iemand jou discreet en persoonlijk helpt in jouw zoektocht naar liefde? Of zou je graag willen klankborden of werken aan jouw date mindset of date skills? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of ik iets kan betekenen, reageer kosteloos op één van de profielen van mijn opdrachtgevers of schrijf je gratis in als kandidaat in mijn database.

Interesse in een partner search traject?

Neem vrijblijvend contact op

Wil je als kandidaat gematcht worden aan opdrachtgevers?

Schrijf je kosteloos in